RODO dla kadrowych i HR Zmiany od 4 maja 2019 roku Wzory dokumentów z objaśnieniami + aktywne druki na pendrive

RODO dla kadrowych i HR Zmiany od 4 maja 2019 roku Wzory dokumentów z objaśnieniami + aktywne druki na pendrive

99 zł 96.29 zł

Małgorzata Mędrala


Wydawnictwo: Infor
Isbn: 9788381375597
Rok wydania: 2019

RODO dla kadrowych i HR

Publikacja zawiera szczegółowy opis procedury wdrożenia i stosowania w działach kadr i działach HR zasad ochrony danych osobowych wynikających z unijnego rozporządzenia RODO oraz z ustawy o ochronie danych osobowych z 2018 r. Uwzględnia najnowsze zmiany dostosowujące krajowe regulacje do przepisów unijnych w zakresie ochrony danych osobowych kandydatów do pracy i pracowników, które weszły w życie 4 maja 2019 r.

Najtrudniejsze zagadnienia związane z RODO są przedstawione na praktycznych przykładach. Doświadczenie Autorów w zakresie stosowania przepisów o ochronie danych osobowych gwarantuje, że książka jest użyteczną „mapą drogową” wdrożenia i aktualizacji procedur zgodnych z RODO. Dodatkową wartością publikacji są odpowiedzi na pytania dotyczące stosowania RODO w konkretnych sytuacjach u pracodawców.

Częścią publikacji jest kompletny pakiet wzorów dokumentów dla działów kadr i HR, które omówiono w książce. Wśród nich można znaleźć m.in. wzory:

upoważnienia do przetwarzania danych osobowych;
umowy powierzenia przetwarzania danych osobowych;
zgody elektronicznej na przetwarzanie danych osobowych;
ogólnej klauzuli informacyjnej dla pracownika dotyczącej przetwarzania danych osobowych w związku z procesem rekrutacji oraz zgody na przetwarzanie danych osobowych na potrzeby tego procesu;
zgody kandydata do pracy na przetwarzanie danych poza prowadzonym procesem rekrutacji;
zgody pracownika na wykorzystanie jego wizerunku.
Zestaw aktywnych druków został załączony na nośniku pendrive stanowiącym część publikacji.

Książka jest skierowana do pracowników działów kadr w firmach i innych podmiotach zatrudniających pracowników, a także do samych pracodawców oraz biur rachunkowych, które prowadzą obsługę w zakresie rozliczeń kadrowo-płacowych. Z pewnością pomoże w pracy specjalistom ds. ochrony danych osobowych. Zainteresuje też pracowników działów personalnych i działów prawnych oraz osoby merytorycznie odpowiedzialne za politykę zatrudnienia w firmach. Zaletą publikacji są liczne wzory dokumentów dotyczące wdrożenia RODO w kadrach i działach HR. Można je w łatwy sposób wykorzystać w swojej działalności, ponieważ ich wersja elektroniczna zapisana na pendrive jest dołączona do książki.